NAV KÖZLEMÉNY – ŐSTERMELŐK SZJA BEVALLÁSA

A NAV első alkalommal adóbevallási tervezetet készített a mezőgazdasági őstermelők részére is, ha a bevallások és adatszolgáltatások szerint 2017-ben bevételt, jövedelmet szereztek.

Az őstermelőknek az adóbevallási tervezettel vagy önadózással bevallást kell benyújtaniuk, mert olyan bevételeik lehetnek, amelyek nem kifizetőtől származnak, illetve maguk dönthetik el, hogy milyen költségelszámolási módszert választanak, milyen kedvezményeket érvényesítenek.

A mezőgazdasági őstermelőknek (családi gazdálkodók, családi gazdaság tagjai) az adóbevallási tervezetet ki kell egészíteniük az önálló tevékenységből származó, illetve az őstermelői tevékenység során keletkezett jövedelemmel és az ahhoz kapcsolódó fizetési kötelezettségekkel a bevallás 17SZJA-12-01,02,03 oldalait is. Esetükben a hivatal által elkészített adóbevallási tervezet a bevallási határidőt követően nem válik automatikusan bevallássá, csak akkor, ha a kiegészítés és a jóváhagyás is megtörtént.

Ha a mezőgazdasági őstermelő éves bevétele a 600 ezer forintot nem haladta meg, az őstermelői bevételéből nem kell jövedelmet megállapítania, és egyéb adóköteles jövedelme sincs, akkor bevallási kötelezettség nem terheli.

A mezőgazdasági őstermelők személyijövedelemadó-bevallási határideje 2018. május 22.

Címkék:  

©2016 idStudio & SMThemes.com
IMPRESSZUM
Oldal info: [email protected]