TÁJÉKOZTATÁS A BEJELENTETT LETELEPEDÉSI HELY KÖRÜLI RÖPKÖRZETBEN TALÁLHATÓ, NEONIKOTINOID TÍPUSÚ CSÁVÁZÓSZERREL KEZELT NÖVÉNYZETRŐL

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szükséghelyzeti engedélyeketadott ki a Cruiser OSR 322 FS, Cruiser 350 FS, Poncho 600 FS, Ellado, Nuprid 600 FSRed rovarölő csávázószerekre repce, kukorica és napraforgó vetőmag csávázására és vetésére. A kiadott szükséghelyzeti engedélyek az idei szezonban az említett kultúrák jelentős területi hányadát érintik.

Az említett készítményekkel történő csávázás a jelenlegi tudományos eredmények ismeretében nem jelent elfogadhatatlan kockázatot a méhek számára, ha a méhcsaládok kedvező egészségügyi állapotban vannak és a kezelt kultúráknál a méhek röpkörzetén belül folyó növényvédelmi tevékenység során a kezelések az engedélyokiratokban foglalt utasítások szigorú betartása szerint valósulnak meg.

Ugyanakkor el kell ismerni, hogy a vizsgálatok során a méhekre ártalmatlan tulajdonságot sem sikerült igazolni. A neonikotinoidok használatának másfél évtizedes magyarországi tapasztalatai alapján a repce, napraforgó és kukorica csávázása szabályszerű felhasználás esetén nem okozott kimutatható károsodást a méhekre. Sőt, a csávázott kultúrák esetében kisebb a valószínűsége és gyakorisága méhekre kockázatos permetezőszerek használatának.

A fentiek mérlegelésével a méhészek dönthetnek, hogy a csávázószerrel kezelt virágzó állományokban a méhek letelepítésével vagy távoltartásával kívánják folytatni az évi méhészeti tevékenységüket.

Valkó

©2016 idStudio & SMThemes.com
IMPRESSZUM
Oldal info: [email protected]